Mesék
Mesés Európa
Mondókák
Népdalok
Versek


 
Velünk élő népek meséi
bevezető

Kedves Olvasónk!

A velünk élő népek meséiből olvashatsz hat mesét első válogatásunkban. Velünk élőknek nevezzük azokat a népeket, amelyek Magyarországon vagy egy szomszédos országban éltek egykor vagy élnek ma is.
Hétmérföldes csizmánkkal nem kell sokat lépnünk, ha a mostani mesék születési helyét akarjuk meglátogatni. Sárkányos meséket olvashatsz itt hat Magyarországgal szomszédos ország: Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia és Montenegró, Horvátország és Szlovénia népmesekincséből.
A sárkány ezekben a mesékben nagy erejű fenevad, a főhős méltó ellenfele. A főhős a legkisebb fiú, aki vagy királyfiként született vagy a sárkány legyőzése után vált azzá. A sárkány feladata a magyar népmesékhez hasonlóan ezekben a történetekben is az, hogy nehéz próbatétel elé állítsa őt. A legkisebb fiúnak azért kell legyőznie a sárkányt aki hol barlangjában élő fenevad, hol rettegett erejű uralkodó, hol pedig a félelmetes erejű varázsló szolgája , hogy megszabadítsa az elrabolt király lányát. Sokszor nem is egy sárkánnyal, hanem hárommal is szembe kell szállnia. A hat mese közül egyben arra is van példa, hogy a sárkánygyőző fiú végül békét, sőt barátságot is köt a fenevadakkal

Ha a mesék közül valamelyik megtetszett, készíts hozzá illusztrációt!



Az Acélember
Az elvarázsolt erdő
A fehér és a fekete király
A három királykisasszony
Hársvitéz
Stoja és Mladen, a sárkánykirály




olvasnijo@egyszervolt.hu Részletes keresés
© Copyright